Senarai Semak Standard Prestasi T2 (KHB-ERT) 2014

STANDARD PRESTASI TINGKATAN DUA
KEMAHIRAN HIDUP PILIHAN EKONOMI RUMAH TANGGA
TAHUN :  2014

NAMA PELAJAR   : ....................................................................................................................................

NO K/P  : ...............................................                               TINGKATAN    : …………………………………..
BIL
TAJUK
KOD MURID
EVIDENS MURID


TARIKH
CATATAN

Reka bentuk dan
penghasilan projek
B1 D1 E1
Menyatakan dua jenis bahan pembinaan projek




B1 D1 E2
Menyatakan dua cara mencantum bahagian projek




B2 D1 E1
Menerangkan dua bahan pembinaan projek dari segi sifatnya



1
B3 D1 E1
Menyediakan jadual kerja




B3 D1 E2
Menghasilkan projek reka bentuk




B4 D1 E1
Menghasilkan projek reka bentuk mengikut prosedur1




B5 D1 E1
Menghasilkan projek reka bentuk dengan daya usaha1




B6 D1 E1
Menghasilkan projek reka bentuk dengan nilai tambah1



2
Elektronik
B1 D2 E1
Menyatakan empat simbol komponen elektronik



B2 D2 E1
Menerangkan tiga komponen elektronik dari segi fungsinya



B3 D2 E1
Membaca nilai satu perintang tetap



B3 D2 E2
Menterjemah semua komponen1 dalam lukisan skematik kepada lukisan bergambar



B4 D2 E1
Membaca nilai satu perintang tetap mengikut prosedur2



B4 D2 E2
Menterjemah semua komponen dalam lukisan skematik kepada lukisan bergambar mengikut prosedur3





Lukisan Teknik
B1 D3 E1
Menyatakan empat alatan lukisan teknik



3
B2 D3 E1
Menerangkan empat alatan lukisan teknik dari segi fungsinya




B3 D3 E1
Melukis unjuran ortografik




B4 D3 E1
Melukis unjuran ortografik mengikut prosedur4




B5 D2 E1
Melukis unjuran ortografik dengan daya usaha2





Masakan
B1 D4 E1
Menyatakan lima faktor penting dalam merancang menu



4
B1 D4 E2
Menyatakan maksud hidangan sepinggan lengkap




B1 D4 E3
Menyatakan tiga contoh hidangan sepinggan lengkap




B2 D4 E1
Menerangkan lima adab dan sopan semasa makan



5
Tanaman Hiasan
B1 D5 E1
Menyatakan dua tujuan pemasuan semula tanaman hiasan




B1 D5 E2
Menyatakan dua ciri tanaman hiasan dalam bekas yang perlu pemasuan semula





Pemakanan dan pengurusan sajian
B1 D6 E1
Menyatakan pengertian makanan bekal.



6
B1 D6 E2
Menyatakan dua faktor penting memilih bekas untuk membungkus makanan




B1 D6 E3
Menyatakan tiga faktor utama merancang menu untuk makanan bekal




B2 D5 E1
Menerangkan dua faktor utama merancang menu untuk makanan bekal




B3 D4 E1
Membungkus makanan bekal menggunakan kertas lilin atau daun pisang.




B4 D4 E1
Membungkus makanan bekal menggunakan kertas lilin atau daun pisang mengikut prosedur5




B5 D3 E1
Membungkus makanan bekal menggunakan kertas lilin atau daun pisang dengan daya usaha3








Jahitan
B1 D7 E1
Menyatakan dua jenis belah




B2 D6 E1
Menerangkan maksud belah.




B3  D5 E1
Menjahit lengan padanan rata2




B4  D5 E1
Menjahit lengan padanan rata mengikut prosedur6



7
B5 D4 E1
Menjahit lengan padanan rata dengan daya usaha4




B3  D5 E2
Menyusun atur pola blaus atas fabrik




B4 D5 E2
Menyusun atur pola blaus atas fabrik mengikut prosedur7




B5 D4 E2
Menyusun atur pola blaus atas fabrik dengan daya usaha5




B3  D5 E3
Menggunting fabrik




B4  D5 E3
Menggunting fabrik mengikut prosedur8




B5 D4 E3
Menggunting fabrik dengan daya usaha6



8
Perniagaan dan keusahawanan
B1 D8 E1
Menyatakan lima agensi kerajaan yang membantu usahawan.




B2 D7 E1
Menerangkan dua agensi kerajaan dari segi bantuan yang diberikan kepada usahawan




Semua komponen1                    :  Minimum empat jenis. [Perintang, suis, LED, kapasitor, transistor atau pembaz (buzzer)]
Lengan padanan rata2                                      :  Pada contoh jahitan atau satu lengan pada blaus
Prosedur1                                 :  Melakukan kerja mengukur, menanda dan memotong mengikut urutan. Seterusnya membina, mencantum dan membuat kemasan.
Prosedur2                                          :  Bacaan yang tepat                                                   Prosedur3 :  Komponen dilukis mengikut kedudukan dan kekutuban yang betul
Prosedur                :  Kaedah dan teknik yang betul
Prosedur                :  i. Daun pisang – bersih dan buang bahagian yang keras
                                  ii. Kertas lilin – bersih dan makanan dibungkus di bahagian yang berlilin
Prosedur6                          :  Menjahit mengikut urutan langkah yang betul                               Prosedur:  Menyusun atur pola mengikut prinsip
Prosedur8                                 :  Menggunting mengikut prinsip
Daya usaha1                     :  i.  Cantuman kukuh                  ii.  Kemasan sempurna
Daya usaha2              :  i.  Ukuran dan penyambungan garisan objek tepat (had terima + 1 mm)
                                  ii.  Garisan binaan dan garisan objek dilukis dengan betul               iii.  Hasil lukisan betul dan bersih
Daya usaha3              :  Cara pembungkusan rapi (makanan tidak terkeluar)      Daya usaha4              :  Lengan tidak berkedut
Daya usaha5              :  Kedudukan pola rata                                                 Daya usaha6              :  Guntingan tepat dan tidak berjerumbai

Nilai tambah1            :  Penambahan sesuatu bahan yang berfungsi dan mampu menggambarkan idea tersendiri murid

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Panduan Pengisian Data Murid ke APDM

Come Back!!