Senarai Semak Standard Prestasi T2 (KHB-ERT) 2014
STANDARD
PRESTASI TINGKATAN DUA
KEMAHIRAN
HIDUP PILIHAN EKONOMI RUMAH TANGGA
TAHUN
: 2014
NAMA PELAJAR : ....................................................................................................................................
NO K/P : ............................................... TINGKATAN : …………………………………..
BIL
|
TAJUK
|
KOD MURID
|
EVIDENS MURID
|
√
|
TARIKH
|
CATATAN
|
|
Reka bentuk dan
penghasilan projek
|
B1 D1 E1
|
Menyatakan dua jenis bahan pembinaan projek
|
|
|
|
|
B1 D1 E2
|
Menyatakan dua cara mencantum bahagian projek
|
|
|
|
|
|
B2 D1 E1
|
Menerangkan dua bahan pembinaan projek dari segi
sifatnya
|
|
|
|
|
1
|
B3 D1 E1
|
Menyediakan
jadual kerja
|
|
|
|
|
|
B3 D1 E2
|
Menghasilkan
projek reka bentuk
|
|
|
|
|
|
B4 D1 E1
|
Menghasilkan
projek reka bentuk mengikut prosedur1
|
|
|
|
|
|
B5 D1 E1
|
Menghasilkan
projek reka bentuk dengan daya usaha1
|
|
|
|
|
|
B6 D1 E1
|
Menghasilkan
projek reka bentuk dengan nilai tambah1
|
|
|
|
|
2
|
Elektronik
|
B1 D2 E1
|
Menyatakan empat simbol komponen elektronik
|
|
|
|
B2 D2 E1
|
Menerangkan tiga komponen elektronik dari segi
fungsinya
|
|
|
|
||
B3 D2 E1
|
Membaca nilai satu perintang tetap
|
|
|
|
||
B3 D2 E2
|
Menterjemah semua komponen1 dalam
lukisan skematik kepada lukisan bergambar
|
|
|
|
||
B4 D2 E1
|
Membaca nilai
satu perintang tetap mengikut prosedur2
|
|
|
|
||
B4 D2 E2
|
Menterjemah
semua komponen dalam lukisan skematik kepada lukisan bergambar mengikut prosedur3
|
|
|
|
||
|
Lukisan Teknik
|
B1 D3 E1
|
Menyatakan empat alatan lukisan teknik
|
|
|
|
3
|
B2 D3 E1
|
Menerangkan empat alatan lukisan teknik dari segi
fungsinya
|
|
|
|
|
|
B3 D3 E1
|
Melukis unjuran
ortografik
|
|
|
|
|
|
B4 D3 E1
|
Melukis unjuran
ortografik mengikut prosedur4
|
|
|
|
|
|
B5 D2 E1
|
Melukis unjuran
ortografik dengan daya usaha2
|
|
|
|
|
|
Masakan
|
B1 D4 E1
|
Menyatakan lima faktor penting dalam merancang
menu
|
|
|
|
4
|
B1 D4 E2
|
Menyatakan
maksud hidangan sepinggan lengkap
|
|
|
|
|
|
B1 D4 E3
|
Menyatakan tiga contoh hidangan sepinggan
lengkap
|
|
|
|
|
|
B2 D4 E1
|
Menerangkan lima adab dan sopan semasa makan
|
|
|
|
|
5
|
Tanaman Hiasan
|
B1 D5 E1
|
Menyatakan dua tujuan pemasuan semula tanaman
hiasan
|
|
|
|
|
B1 D5 E2
|
Menyatakan dua ciri tanaman hiasan dalam bekas
yang perlu pemasuan semula
|
|
|
|
|
|
Pemakanan dan pengurusan sajian
|
B1 D6 E1
|
Menyatakan pengertian makanan bekal.
|
|
|
|
6
|
B1 D6 E2
|
Menyatakan dua faktor penting memilih bekas
untuk membungkus makanan
|
|
|
|
|
|
B1 D6 E3
|
Menyatakan tiga
faktor utama merancang menu untuk makanan bekal
|
|
|
|
|
|
B2 D5 E1
|
Menerangkan dua faktor utama merancang menu
untuk makanan bekal
|
|
|
|
|
|
B3 D4 E1
|
Membungkus makanan bekal menggunakan
kertas lilin atau daun pisang.
|
|
|
|
|
|
B4 D4 E1
|
Membungkus
makanan bekal menggunakan kertas lilin
atau daun pisang mengikut prosedur5
|
|
|
|
|
|
B5 D3 E1
|
Membungkus makanan bekal menggunakan kertas lilin
atau daun pisang dengan daya
usaha3
|
|
|
|
|
|
Jahitan
|
B1 D7 E1
|
Menyatakan dua jenis belah
|
|
|
|
|
B2 D6 E1
|
Menerangkan maksud belah.
|
|
|
|
|
|
B3 D5 E1
|
Menjahit lengan padanan rata2
|
|
|
|
|
|
B4 D5 E1
|
Menjahit lengan padanan rata mengikut prosedur6
|
|
|
|
|
7
|
B5 D4 E1
|
Menjahit lengan padanan rata dengan daya usaha4
|
|
|
|
|
|
B3 D5 E2
|
Menyusun atur pola blaus atas fabrik
|
|
|
|
|
|
B4 D5 E2
|
Menyusun atur pola blaus atas fabrik mengikut prosedur7
|
|
|
|
|
|
B5 D4 E2
|
Menyusun atur pola blaus atas fabrik dengan daya usaha5
|
|
|
|
|
|
B3 D5 E3
|
Menggunting fabrik
|
|
|
|
|
|
B4 D5 E3
|
Menggunting fabrik mengikut prosedur8
|
|
|
|
|
|
B5 D4 E3
|
Menggunting fabrik dengan daya usaha6
|
|
|
|
|
8
|
Perniagaan dan keusahawanan
|
B1 D8 E1
|
Menyatakan lima agensi kerajaan yang membantu
usahawan.
|
|
|
|
|
B2 D7 E1
|
Menerangkan dua agensi kerajaan dari segi bantuan yang diberikan kepada usahawan
|
|
|
|
Semua komponen1 : Minimum empat jenis. [Perintang, suis, LED,
kapasitor, transistor atau pembaz (buzzer)]
Lengan padanan
rata2 :
Pada contoh jahitan atau satu lengan pada blaus
Prosedur1 : Melakukan kerja mengukur, menanda dan
memotong mengikut urutan. Seterusnya membina, mencantum dan membuat kemasan.
Prosedur2 : Bacaan yang tepat Prosedur3 : Komponen dilukis mengikut kedudukan dan
kekutuban yang betul
Prosedur4 : Kaedah dan teknik yang betul
Prosedur5 : i. Daun pisang – bersih dan buang bahagian
yang keras
ii. Kertas lilin – bersih dan makanan
dibungkus di bahagian yang berlilin
Prosedur6 : Menjahit mengikut urutan langkah yang betul Prosedur7 : Menyusun atur
pola mengikut prinsip
Prosedur8 : Menggunting mengikut prinsip
Daya usaha1 : i.
Cantuman kukuh ii. Kemasan sempurna
Daya usaha2 :
i. Ukuran dan penyambungan
garisan objek tepat (had terima + 1 mm)
ii.
Garisan binaan dan garisan objek dilukis dengan betul iii. Hasil lukisan betul dan bersih
Daya usaha3 :
Cara pembungkusan rapi (makanan tidak terkeluar) Daya usaha4
: Lengan tidak berkedut
Daya usaha5 :
Kedudukan pola rata Daya usaha6 : Guntingan tepat dan tidak berjerumbai
Nilai tambah1 :
Penambahan sesuatu bahan yang berfungsi dan mampu menggambarkan idea
tersendiri murid
Ulasan
Catat Ulasan