Senarai Semak Standard Prestasi T1 (KHB-ERT) 2014

STANDARD PRESTASI TINGKATAN SATU
KEMAHIRAN HIDUP PILIHAN EKONOMI RUMAH TANGGA
TAHUN  : 2014

NAMA PELAJAR  : .....................................................................................................................................
NO K/P  : ...............................................                                   TINGKATAN       : ……………………………..

BIL
TAJUK
KOD MURID
EVIDENS MURID


TARIKH
CATATAN
1
Organisasi
Bengkel
B1 D1 E1
Menyatakan empat amalan 4M



B2 D1 E1
Menerangkan dua amalan 4M



2
Reka bentuk dan
penghasilan projek
B1 D2 E1
Menyatakan empat faktor utama reka bentuk



B1 D2 E2
Menyatakan tujuh alatan tangan termasuk mesin



B2 D2 E1
Menerangkan lima alatan tangan termasuk mesin dari segi fungsinya



B3 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan masalah.



B4 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan masalah mengikut prosedur1



B5 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan masalah dengan daya usaha1



B6 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan masalah dengan nilai tambah1



3
Elektrik
B1 D3 E1
Menyatakan tiga jenis wayar



B2 D3 E1
Menerangkan tiga alatan tangan dari segi fungsinya



B3 D2 E1
Membuat pendawaian plag 3 pin 13A



B4 D2 E1
Membuat pendawaian plag 3 pin 13A mengikut prosedur2



4
Kerja paip
B1 D4 E1
Menyatakan tiga jenis paip



B2 D4 E1
Menerangkan tiga paip yang disambung pada tangki simpanan air dari segi fungsinya



B2 D4 E2
Menerangkan enam jenis penyambung paip dari segi fungsinya



B3 D3 E1



B4 D3 E1
Membuat penyenggaraan perangkap mengikut prosedur2



5
Jahitan
B1 D5 E1
Menyatakan enam bahagian mesin jahit



B2 D5 E1
Menerangkan enam bahagian mesin jahit dari segi fungsinya



B3 D4 E1
Menjahit kertas tanpa benang pada garisan lurus, berpenjuru dan melengkung



B4 D4 E1
Menjahit kertas tanpa benang pada garisan lurus, berpenjuru dan melengkung mengikut prosedur2



6
Tanaman hiasan
B1 D6 E1
Menyatakan dua jenis keratan batang



B2 D6 E1
Menerangkan nisbah campuran medium semaian



B3 D5 E1
Menyemai keratan batang dalam medium semaian



B4 D5 E1
Menyemai keratan batang dalam medium semaian mengikut prosedur2



7
Pemakanan dan Pengurusan Sajian
B1 D7 E1
Menyatakan dua prinsip memasak



B2 D7 E1
Menerangkan pengertian memasak dengan haba lembap atau haba kering



8
Bater
B1 D8 E1
Menyatakan dua jenis bater



B2 D8 E1
Menerangkan pengertian bater



B3 D6 E1
Memasak satu jenis makanan daripada bater



B4 D6 E1
Memasak satu jenis makanan daripada bater mengikut prosedur2



B5 D2 E1
Memasak satu jenis makanan daripada bater dengan daya usaha2



9
Kuih Tempatan
B3 D7 E1
Memasak sejenis kuih tempatan



10
Pakaian
B1 D9 E1
Menyatakan prinsip pemilihan pakaian




11

Jahitan
B1 D10 E1
Menyatakan dua jenis penghilangan gelembung



B2 D9 E1
Menerangkan langkah menjahit lisu pemadan



B2 D9 E2
Menerangkan langkah memanjang atau memendek pola skirt berkasing



B3 D8 E1
Menjahit contoh jahitan lisu pemadan



B4 D7 E1
Menjahit lisu pemadan mengikut prosedur2



B3 D8 E2
Memanjang atau memendek pola skirt berkasing



B4 D7 E2
Memanjang atau memendek pola skirt berkasing mengikut prosedur2



12
Perniagaan dan keusahawanan
B1 D11 E1
Menyatakan empat alat pembayaran masa kini




B2 D10 E1
Menerangkan perniagaan runcit, borong dan antarabangsa




Prosedur1                :  Lakaran mesti menggunakan pembaris. Lakaran mesti dalam bentuk oblik atau isometrik
Prosedur2                                :  Mengikut urutan langkah kerja yang betul
Daya usaha1           :  Lakaran mesti ;
i.          Kemas – boleh menggambarkan idea yang dihasratkan
ii.         Bersih
Daya usaha2           :  Rasa, tekstur, warna dan hiasan yang sesuai
Nilai tambah1          :  Perkembangan idea mesti ditunjukkan dalam lakaran ;
i.          Lakaran 1 – idea asal
ii.         Lakaran seterusnya – ada perkembangan idea


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Panduan Pengisian Data Murid ke APDM

Come Back!!